Ką mes siūlome

Savo ūkyje laikome ir prižiūrime 130 bičių šeimų. Specializuojamės natūralaus medaus gamyboje, kuris yra gaunamas iš miško ir natūralių pievų ganyklų Nemuno lankose. Medų rūšiuojame pagal augalų žydėjimo laiką (pavasario žiedų, aviečių, liepų, pievų ir panašiai).

Lietuvoje daugėja kultūrinio medaus , gaunamo iš specialiai sėjamų augalų - rapso, grikių ir kt. Šio medaus kai kuriais metais neišvengiame ir savo bityne. Kadangi kultūrinio medaus derlius ypatingai gausus ir mažiau vertingas (dėl augalų tręšimo, purškimo nuo kenkėjų) jį parduodame daug pigiau.

Medus Iš kur surinktas Kiekis
Ekologiškas Miškų, atokių vietų (3 km nuo kelio, dirbamos žemės) 10-35 Kg
Natūralus Miškų, upių slėnių, natūralių pievų 15-50 Kg
Kultūrinis Rapsų, grikių, dobilų ir kt. 30-150 Kg
Dirbtinis - -

Apie medų

Meduje, kuris laikomas šiltai arba šildomas aukštesnėje kaip +30 ºC temperatūroje medus skyla atsiranda nuodingas junginys - hidroksimetilfurfurolas. Medus, kuriame yra hidroksimetilfurfurolo, susisluoksniuoja. Paviršiuje atsiranda tamsus sluoksnis, medus praranda aromatą, baktericidiškumą (gebėjimą naikinti mikroorganizmus dėl meduje susikaupusio peroksido), padidėja rūgštingumas. Todėl medaus negalima kaitinti, o kaitintas du kartus daugiau nebe susikristalizuoja (lieka skystas).

Medus prarandą kokybę nuo laiko ar šilumos
10 ºC 35,5 metai 40 ºC 1 mėn.
20 ºC 4 metai 60 ºC 1,05 dienos
25 ºC 18 mėn. 63 ºC 16,2 val.
30 ºC 6,6 mėn. 70 ºC 5,3 val.
32 ºC 4,2 mėn. 71 ºC 4,5 val.
35 ºC 2,6 mėn. 80 ºC 1,2 val.

Kaip atrodo nešildytas medus: medus suneštas iš žiedų (nektaro) kristalizuojasi per 1 - 2 mėnesius, medaus paviršiuje atsiranda balta medaus puta, ant indo sienelių nusistovi balta medaus gliukozė (žydintis medus). Medus, kuris ilgai būna skystas (bet nekaitintas) yra ne nektarinės kilmės lipčius.

Lapų Lipčius

Vasarą ant medžių ir žolinių augalų lapų atsiranda lipaus skysčio, vadinamo lipčiumi, amaru, sausiais ir kitais vardais. Šitą skystį bites laižo ir neša namo, kaip medų. Karštą vasarą beveik visados ant medžių lapų yra saldaus skystimo.. Bitės šj skystimą skuba imti rytais, kol jis per daug nesutirštėjęs.

Esant tvankiam orui, dažnai tenka matyti, kad bites ir smilgų stiebus laižo. Pabraukus tada smilgos stiebą tarp pirštų, ant jų lieka saldaus skystimo lašelis. Jei tokių dienų vasarą daugiau pasitaiko, tai bites labai daug lipčiaus prineša.

Lipčius išsisunkia ant daugelio medžių lapų: ąžuolų, liepų, klevų, gluosnių, drebulių, lazdynų, eglių, pušų ir kitų. Taip pat gali išsisunkti ir ant žolių lapų bei stiebų. Kai kada lipčiaus tiek išsisunkia, kad net kaip rasa nuo lapų krinta.

Vabzdžių Lipčius

Tyrimai parodė, kad saldų skystimą ant lapų išmeta ne tiktai lapų utėlės (amarai), bet ir daug vabzdžių bei jų vikšrai. Pavyzdžiui, ant eglių ir pušų daug lipčiaus kai kuriais metais pagamina: Chermes, Aspidiotes, Lecanium, Lachnus . Ant ąžuolų, be anksčiau minėtų vabzdžių, lipčių gamina dar Vacuna, Cecidomia, Attelabas. Ant alksnių - Erinaum. Ant kitokių medžių bei krūmų yra ir kitokių vabzdžių, gaminančių lipčių.

Bitynuose, kurie yra arti miškų, medus, ypač tamsusis, daugiausia sudarytas iš lipčiaus.

Medaus rūšys

Medų gamina bitės iš surinkto nektaro ir lipčiaus. Nektaro arba žiedų medus, surinktas iš vienos augalų rūšies, vadinamas monofloriniu, o surinktas iš įvairių augalų - polifloriniu. Mo-noflorinio medaus biologinis poveikis organizmui nevienodas.

Kiaulpienių medus - aukso spalvos, kartoko skonio, labai kvapnus. Rekomenduojamas nuo skausmo, kvėpavimo takų uždegimo, padidintam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti.

Aviečių medus - šviesios spalvos, malonaus, bet stiproko kvapo. Vartojamas gydyti peršalimo ligoms.

Liepų medus - šviesiai geltonas, malonaus liepų žiedų kvapo. Vartojamas gydyti peršalimo ligoms (sloga, angina, faringitas, laringitas, bronchitas), kepenų bei inkstų ligoms, pūliuojančioms žaizdoms gydyti.

Pievų medus yra poliflorinis, t.y. surinktas iš daugelio augalų žiedų, malonaus skonio, geltonas arba gelsvai rusvos spalvos. Jame yra daug aromatinių medžiagų, nemažai B grupės ir C vitaminų. Jis vertingas nusilpusiems ir peršalimo ligoms gydyti.

Dobilų medus - šviesiai gelsvas, beveik baltas, švelnaus malonaus skonio. Vartojamas sumažinto skrandžio sulčių rūgštingumui didinti, kepenų ligoms gydyti.

Rapsų medus - baltas arba šviesiai gelsvas, silpno malonaus kvapo, truputį kartoko skonio. Vartojamas padidintam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti, kepenų ligoms gydyti.

Viržių medus - tamsiai geltonas su rusvu atspalviu, stipraus, panašaus į viržių žiedų kvapą, kartoko skonio. Vartojamas inkstų, šlapimo pūslės, prostatos ligoms gydyti.

Grikių medus - tamsus, rausvas arba beveik rudas, aštraus skonio bei kvapo. Jis turi daugiau geležies ir baltymų, todėl vartojamas nuo mažakraujystės, švelnina vaikų brendimo metu atsirandančius augimo skausmus, ramina nervų sistemą, stiprina organizmą.

Lipčiaus medus, surinktas iš amarų išskyrų, skiriasi nuo žiedų medaus. Jame daugiau dekstrinų, mineralinių medžiagų, sacharozės, mažiau invertuoto cukraus, negu nektaro meduje. Ypač daug lipčiuje yra šarminių metalų - kalio ir natrio druskų. Kadangi lipčiaus meduje mažiau vandens ir daugiau baltymų, dekstrinų, jis 2-3 kartus tirštesnis už žiedų medų. Bičių žiemos maistui lipčiaus medus netinka, o žmogui jis labai naudingas.

Nuotraukos

Degustacija

Dėl medaus degustacijos organizuotoms grupėms ir kolektyvams iš Vilniaus miesto kreiptis į kelionių organizatorių „Banelituras“ telefonu +370 620 17766

Kur pirkti

Norėdami įsigyti medaus skambinkite numeriu +370 640 32128 arba užsukite į „Medaus slėnį“ Šilinėje, Jurbarko rajone. Taip pat mūsų medaus galite rasti parduotuvėse „Sveikas maistas“ (Savanorių g. 214, Kaunas), „Aliejus ir ...“ (H. Manto g. 13/ S. Daukanto g. 70, Klaipėda) bei prekybos centre „Šilas“

Virtualus turas